Orman Genel Müdürlüğü olarak ülkemizde son yıllarda tarım ve orman ürünlerine ciddi zararlar veren Kahverengi Kokarca Böceği (Halyomorpha halys) ile biyolojik mücadele çalışmalarını sürdürüyoruz. 2017 yılında ülkemizde ilk kez tespit edilen bu zararlı, başta fındık, kivi, mısır, domates, elma, armut ve narenciye olmak üzere yaklaşık 300'e yakın bitki türünde zarara yol açmakta.
Bu kapsamda, böceğin doğal düşmanı olan Trissolcus japonicus (Samuray Arıcığı) adlı parazitoit türü, Genel Müdürlüğümüz Artvin ve Trabzon Orman Bölge Müdürlüklerinde kurulu Faydalı Organizma Üretim Laboratuvarlarında çoğaltılarak doğaya salınıyor. Samuray Arıcığı, Kahverengi Kokarca Böceği'nin yumurtalarına parazitlenerek böceğin çoğalmasını engelliyor ve bu sayede popülasyonun doğal yollarla kontrol altına alınması sağlanıyor.
2025 yılı içerisinde gerçekleştirilen salımlar kapsamında:
Artvin'de 17-23 Haziran tarihleri arasında Borçka, Arhavi ve Murgul ilçelerine toplam 30.000 adet Samuray Arıcığı doğaya bırakıldı. Geçtiğimiz yıl bu laboratuvarda deneme üretimiyle 1.200 adet salım gerçekleştirilmişti.
Trabzon'da ise 16-17 Haziran tarihlerinde Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Tonya, Akçaabat, Ortahisar, Yomra ve Arsin ilçelerine 3.000 adet Samuray Arıcığı salındı.
Bu biyolojik mücadele çalışmaları, çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve kimyasal ilaç kullanımına gerek bırakmayan doğa dostu bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Ayrıca 2025 yılı boyunca Artvin ve Trabzon Orman Bölge Müdürlükleri sorumluluğunda 252 adet feromon tuzağı kurulmak suretiyle zararlının izlenmesi ve biyoteknik mücadele çalışmaları da sürdürülmekte.
Orman Genel Müdürlüğü olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleriyle ekosistemin korunmasına katkı sunmaya ve zararlı organizmalara karşı etkin çözümler üretmeye devam ediyoruz.
Yorumlar
Kalan Karakter: